Hoe je een gezonde leefstijl krijgt én (vol)houdt

Hoe je een gezonde leefstijl krijgt én (vol)houdt

Tijd voor een nieuw jaar!

Als werkgever wil je graag dat je medewerkers goed in hun vel zitten. Want als je medewerkers lekker in hun vel zitten, komen ze vooruit op het werk. Zijn ze maximaal productief en minimaal ziek.
Soms loopt dat spaak. Op dat moment en liever nog ver daarvoor, komen wij om de hoek kijken. Onze no-nonsense aanpak richt zich op praktische oplossingen voor de uitdagingen waar je als werkgever en medewerker tegenaan loopt.
Eén van onze trainers, Nicole van Daelen, deelt in haar blog graag haar visie op ‘lekker in je vel zitten’. Herkenbaar? Wil je weten wat wij voor jou en je bedrijf kunnen doen? We horen graag van je!

Hoe was 2018?

Natuurlijk had je voornemens. Net zoals acht op de tien Nederlanders. En natuurlijk heb je die allemaal uitgevoerd. Niet?! Dan bevind je je in goed gezelschap. Want maar een op de zes Nederlanders houdt het goede voornemen ook vol. Wat nemen we ons dan voor? De top 3 bestaat uit meer sporten/bewegen (28%), afvallen (25%) en minder druk maken (25%). Allemaal voornemens die onderdeel uitmaken van een gezonde leefstijl.

Waarom goede ‘voor-nemens’ veranderen in ‘na-laters’

Waarom houden we het dan toch niet vol? Vaak ligt de lat té hoog. En is de intrinsieke motivatie niet groot genoeg. Want wat motiveert jou meer? Stoppen met roken omdat je partner dat wil? Of omdat jij graag vijf kilometer wilt hardlopen?

Wat helpt dan wel om je goede voornemens voor een gezonde leefstijl vol te houden? Door inzicht in jezelf. Anders gezegd: door te weten wat bij jouw unieke persoon wél werkt.

Van goede voornemer naar volhouder

Doe dingen die jij leuk vindt. Want daardoor voel jij je goed. Je krijgt daardoor meer zelfvertrouwen. En van uitdagingen wordt je enthousiast. Doordat je je energieker voelt, ben je flexibeler. En je kunt makkelijker tegen een stootje. Kortom je zit lekker in je vel. Waardoor je ook minder kans hebt op lichamelijke en mentale klachten.

Je herkent vast de momenten waarop het tegen zit. Er is veel te doen is op het werk en thuis. Je maakt je zorgen. En dan komt ook die vervelende lage rugpijn weer om de hoek kijken. Er is namelijk een grote samenhang tussen je fysieke en mentale welbevinden.

Wellicht dat je denkt: ‘Ja, ja, dat is leuk bedacht, alleen maar leuke dingen doen. Maar hoe zit het dan met de dingen die ik niet leuk vind en die gewoon ‘moeten’? Tip: bekijk die lijst van ‘moeten’ eens goed. Van wie ‘moet’ dat? Vaak leg je jezelf op dat dingen moeten of horen. En van dingen die ‘moeten’, krijg je vaak geen energie. Sterker nog: dat kóst je vaak energie.

Vind jouw balans tussen energiegevers en energievreters

Plan je momenten die jou energie geven. Zo maak je ze belangrijk en overzichtelijk. Zet bijvoorbeeld een half uur per dag voor jezelf in je agenda! Lees, wandel, zing, kleur, dart of dans. Doe dat waar jij blij van wordt. En voel dat je energie krijgt van dat half uurtje.

En hoe zit het met je werk? Welke activiteiten geven jou energie? Kijk of je daar méér van kan doen.

Hoe groot of klein ook: word je bewust van waar je energie van krijgt en wat je energie kost. Hoe je daarachter kan komen? Een simpele en praktische manier: schrijf iedere dag aan het einde van de dag jouw top3 op van energiegevers en energievreters op. Doe dat voor een tijdje en je zult zien dat je voor jezelf een beter inzicht hebt gekregen. En is wellicht de volgende stap om méér te doen van wat jou energie geeft.

Het maakt niet uit wat het is, als het jou maar energie geeft.
Geniet van al je keuzes voor een energiek 2019!

Wens jij jezelf en je organisatie ook een energiek 2019 toe? Neem dan vooral contact met ons op. Wij zijn graag jullie steuntje in de rug. En helpen jou en je organisatie te ontwikkelen, zonder daar al te ingewikkeld over te doen.
Ik ben trainer bij Ergo Optima. En één van de experts op het gebied van ‘lekker in je vel zitten’. Ik ondersteun bedrijven met het beter omgaan met fysieke belasting, gezond beeldschermwerk en inzicht en verbeteren van leefstijl. Zodat iedereen beter op zijn plek zit. Letterlijk en figuurlijk.

Met een hartelijke groet van Nicole van Daelen