Mentale fitheid kun je trainen

Mentale fitheid kun je trainen

Mentale fitheid is nodig om te presteren

Stephen Covey beschrijft in zijn boek ‘de 7 eigenschappen van effectief leiderschap’ een mooie metafoor voor mentale fitheid. Voor wie ‘m nog niet kent: twee houthakkers doen een wedstrijd. Ze willen zoveel mogelijk bomen omhakken. De ene houthakker hakt maar door. Zonder pauzes, zonder zijn gereedschap te onderhouden. De andere houthakker neemt pauzes en verzorgt zijn gereedschap. Het laat zich raden wie er wint.

Onderhoud je gereedschap

Het is dus zaak om je ‘gereedschap’ goed te onderhouden.  Om optimaal te presteren, zowel op je werk als daarbuiten. Voor de meeste van ons zijn onze hersenen het meest belangrijke gereedschap.
We weten ondertussen wel wat we kunnen doen om lichamelijk fit te worden. Maar hoe doe je dat voor je hersenen?

Fitness voor je brein: lummeltijd

Per dag krijgen we heel veel prikkels binnen. Het bewust en onbewust verwerken van al die prikkels, zorgt voor botte hersenen. Vaak uit zich dat door een ‘drukdrukdruk’- gevoel. Niet meer kunnen ontspannen. Altijd ‘aan’ staan. Gedachten die opploppen  als onkruid in het groeiseizoen.

Wij denken dat mentaal afschakelen dé fitness methode is voor je brein. Het Ultradian Performance ritme van E.L. Rossi, laat zien dat we maximaal 1,5 tot 2 uur aaneengesloten geconcentreerd kunnen werken. Daarna zijn we toe aan een pauze. Zeg maar toe aan lummeltijd. Daardoor schakelen we mentaal af. Herstellen we. En zijn we weer klaar voor de volgende etappe.

Veel mensen zijn echter verleerd hóe je afschakelt. Gewend als we zijn dat we altijd ‘aan’ staan. Wil je echt goed zorgen voor je gereedschap, je hersenen, zet jezelf dan regelmatig uit.
Goed nieuws: lummelen is een vaardigheid die je kunt trainen. En oefening baart kunst.

Wil je als werkgever mentaal fitte medewerkers? Leer ze dan hoe ze hun gereedschap moeten onderhouden. Anders gezegd: leer ze lummelen.

Meer lezen over mentale fitheid? Lees dan het interview met Paul van Haaren in het tijdschrift van IZZ. Paul legt uit wat je zelf kunt doen om mentaal fit te blijven. Zeker voor zorgmedewerkers die vaak sterk betrokken zijn bij hun werk is mentale fitheid een must.